Photography


Ungomsvärlden lider av arbetslathet

Dagens ungdomar är minst sagt kräsna när det kommer till att söka jobb. Det finns en naiv uppfattning bland unga arbetssökande om att deras första jobb kommer att vara kul och trivsamt. Jag vill inte låta pessimistisk, men dessa inbillade tonåringar måste komma till insikt om att de utan erfarenhet och utbildning inte kommer att få något drömjobb med ingångslön på tjugofem tusen.

 

Det finns inga skitjobb

Till och med de så kallade ”skitjobben” är ju faktiskt svåra att få i dagens lågkonjunktur. ”Skitjobb” är en felbenämning som dagens unga inte har råd att använda. För några veckor sedan pratade jag med en vän om att jag tänkt söka sommarjobb som kökspersonal på McDonald's, hon reagerade med förvåning: ”Nej, vem vill jobba där? Där ska du inte behöva jobba.”. Det handlar inte om att behöva tacka ja till ett jobb på McDonald's, som om det vore något worst-case-scenario, det handlar om att kämpa för att få en anställningsintervju över huvud taget! En anställning är guld värd – vad den än innebär, och det är där många i min ålder har en vriden uppfattning: de tror att jobben är deras att välja, när det i själva verket är jobben som väljer sina anställda, och blir man vald – ja då har man en väldig tur och ska inte tveka på att tacka ja. Det finns inga skitjobb.

 

Jobb som finns men inte duger

Att neka det enda jobbet man har chans till och säga ”då blir jag hellre utan”, är inget annat än ren bortskämdhet. Telefonförsäljarjobbet är ett klassiskt exempel, många av mina vänner vägrar ens prova på jobbet. Andra är tveksamma och tackar nej i tron om att något bättre arbete ska komma upp. Somliga tar däremot jobbet – i två dagar – sedan säger de upp sig för att det ”inte passade”. Hur tror dessa ungdomar att de ska klara sig ut på arbetsmarknaden i framtiden om de inte har något att skriva i CV:t? Hur tror de att de ska klara sig om de inte ens kan jobba med telefonförsäljning i en vecka? Arbetserfarenhet skapar fler möjligheter i framtiden – något som folk verkar bortse totalt ifrån. Och vad är det för arbetsmoral att skriva på enmånads-kontrakt och sedan säga upp sig två dagar senare för att det inte passade? Dessa oseriösa snorungar bör skämmas! De förtjänar knappt ett jobb.

 

Allt löser sig inte

En vanlig inställning är att ”allt löser sig”, men sedan står man där på studenten, utan sommarjobb och en strökurs om dinosaurier till hösten. Planen var att flytta till Dublin i vår, men sommarjobbet har inte kommit ännu och det lär inte göra det på Irland heller då trettio procent av befolkningen är arbetslösa och unga människor flyr landet för att hitta jobb i andra länder. Det finns inget strategiskt tänkande. Ungdomar lever i en drömvärld där det finns jobb och pengar åt alla som kommer till en utan att man behöver lyfta ett finger. Men att få jobb är inte lätt. Det finns inte jobb till alla och allt löser sig inte om man inte sliter för det. Det lönar sig inte att försöka lite slappt och halvdant, det krävs kamp för att få arbete.

 

Arbetsmarknaden är främmande

Många jag känner har aldrig ens sökt ett jobb. De har inte varit inne på Arbetsförmedlingen, inte skickat mejl, ringt samtal eller träffat arbetsgivare. Hälften har haft tur att få nåt litet svartjobb av sina egenföretagande föräldrar, andra hälften har aldrig arbetat. För båda dessa grupper är arbetsmarknaden främmande. Att jobba svart för sina föräldrar kan inte jämföras med att jobba för ”främlingar”, såvida man inte planerar att jobba med pappa hela livet. Det finns en bortskämdhet och lathet i att söka jobbet hos föräldrarna, det är lätt att bli för trygg i det. Det kan skapa rädsla och olust för att gå ut i ”det riktiga livet” om man tidigare fått allt ordnat av föräldrarna. Samma rädsla och olust kan man få om man aldrig haft ett jobb. Ju längre man är arbetslös – desto svårare blir det att skaffa jobb i framtiden, dels mentalt men även eftersom att få vill anställa tjugoåringar som inte har någon arbetserfarenhet över huvud taget.

 

Klaga inte på lönen

Att det klagas på att första arbetet ger dåligt betalt och skylla på att arbetsgivaren utnyttjar ens arbetskraft är fullkomligt oacceptabelt. Att jämra sig över sjuttio kronor i timmen och tycka att man är värd mer är otroligt pretentiöst. Det är väl självklart att den som saknar erfarenhet inte kan få värsta VD-lönen? Man ska vara glad bara av att ha fått ett jobb. Att erbjuda lärlingsplatser med lägre löner är inte en dum idé då de skulle ge unga någonting otroligt värdefullt: fler arbetstillfällen och mer erfarenhet. Dessutom är det inte helt omöjligt att en lärlingsplats i slutar i en fast heltidsanställning. Visst, lönen skulle bli lägre, men i detta fallet är det mer värdefullt att kunna erbjuda unga jobb över huvud taget. En lysande lösning på ungdomsarbetslösheten.

 

Det finns jobb, men ingen vill ha dem

Det talas ju mycket om den höga ungdomsarbetslösheten, men samtidigt undrar jag: kunde den varit lägre om unga människor inte vore så lata, bortskämda och kräsna? Folk som tror att jobben kommer serverade på silverfat blir oftast utan arbete. De som söker jobb, men bara söker sådana tjänster som är ”out of their league”, får inte heller någon anställning. Utan anställning förblir även dem som anställs av ett telemarketingföretag men slutar omedelbart. Om inte tonåringarna vore så uppblåsta och inbillade, och insåg att de faktiskt får nöja sig med de ”värsta” jobben, så skulle fler unga anställas. Jag vet till exempel att de finns mycket jobb för unga inom äldrevården och telefonförsäljningsbranschen. Är man under sexton kan man jobba som reklamutdelare. Det kanske inte är arbetslöshet som är problemet - utan arbetslathet.

 

Det finns ingen arbetsnorm

I många umgängeskretsar finns det ingen norm om att man ska ha arbete. Det är de få som har arbete som sticker ut, istället för tvärt om. Jag ser på allvar med det. Om det inte finns något typ av ideal som säger att alla bör jobba, så nöjer sig folk med att leva på studiebidrag. Förr gav sig ungdomar ut i arbetslivet direkt efter gymnasiet. Inte sällan jobbade de extra under studieåren. Idag är det mer sällsynt att gymnasieelever har arbete vid sidan om skolan – folk är så lata att de knappt gör läxorna ordentligt – hur ska de dessutom orka jobba på eftermiddagar och helger?

 

Ungdomarna måste vakna till, komma ut ur bubblan och möta den "brutala" verkligheten: första jobben kan inte vara kul. De ska inte vara kul. Och det krävs mycket ihärdighet och entusiasm, bara för att ett ”skitjobb”. Får man ett jobb i dagens läge är det dags att jubla, även om det är som äldrevårdare eller försäljare. Lathet leder ingen vart i livet.



Tickle me pink


Klichéer tar över svensk TV

Är det bara jag som lagt märke till TV-Sveriges nya lökighet? Programmen på våra TV-kanaler börjar mer och mer likna dem i USA, något som blir allt tydligare. Det smöriga sensmoralfenomenet var någonting jag trodde inte fanns på kartan för de svenska TV-producenterna - oj så fel jag hade. Klichén är tillbaka och Svensk TV framstår som mer oseriös än någonsin.

Som jag skämdes när jag för några dagar sedan råkade se TV4:s nya show "Kvällen är din". "Lina är femton år och verkar som en glad, välmående tjej som alltid är snäll mot alla - som vilken tonåring som helst! Men det var inte många som visste, att Lina bar på en mörk tung hemlighet som fick henne att må dåligt - hennes pappa var alkoholist och kom alltid hem full på kvällarna. Stackars Lina, hon som är så god! För att ställa allting till rätta ska vi se till att hennes livsdröm går i uppfyllelse, hon ska få träffa sina största idoler: nämligen killarna från One Direction". Linas mamma: "Lina förtjänar verkligen det här efter allt hon stått ut med." SNYFT SNYFT BO HOO! Lökighet à la Extreme Home Makeover (fast i TV-studiomiljö med 50-åriga Lena PH som står och skriksjunger till sin nya, hippa houselåt i en neonfärgad klänning och för mycket läppglans till eftertexterna). 

Eller Kanal 5:s nya indredningsprogram: Sofias Änglar. Här snackar vi verkligen Extreme Home Makeover i förssvenskad version. Programledaren Sofia går runt i förorterna och besöker familjer som har det jobbigt för att nån har dött eller ett barn har en cp-skada. För att trösta och göra familjens "tragiska situation" lite bättre förvandlar Sofia (eller snarare ett gäng snickare) familjens koja till ett drömslott. "DET ÄR DET MINSTA VI KAN GÖRA FÖR DEM".... Gråt gråt snyft snyft, OMG.

Till och med SVT försökte göra en fruktansvärd situation till någon absurd, kommersiell klichéskit. Och det här var den värsta tabben av dem alla! Det var i talkshowen Hübinette som två Utöya-ungdomar blev intervjuade. Dessa två ungdomar hade råkat träffas under attentatet när de båda flydde från ön genom att simma och blivit ett par efter den fruktansvärda händelsen. Och jävla Karin Hübinette var ju inte ett dugg intresserad av någonting annat än faktumet att "DE FUNNIT KÄRLEKEN I DET TRAGISKA". "TACK VARE DENNA HÄNDELSEN" var det till och med någon som sa. Jävla idioter. Varför försöka hitta något romantiskt i detta massmord? VARFÖR är TV så besatta av att ha en ytlig, klyschig story om två människor som möts och förälskar sig när deras 70 vänner blir brutalt ihjälskjutna? Att "försöka se det positiva i det negativa" är ju så absurt opassande, fullständigt idiotiskt! 

Jag kommer aldrig att se charmen i att försöka glorifiera hemska händelser och dysfunktionella familjerelationer genom att försöka lura i TV-publiken att "allt blir ok igen så länge man får ett nytt hus med fina tapeter eller får träffa ett jävla pojkband". Klichéer som dessa äcklar mig faktiskt och jag förstår inte att Svensk TV sjunkit till den här nivån. Usch.


Ingen människa är illegal

Sorgligt nog missade jag P3 Guld-galan när den gick på TV för några månader sedan. Kollade in Rebecca & Fionas framträdande på YouTube idag - shit vad fett det var, eller, det var någonting särskilt med det i alla fall! Fick nästan lite tårar i ögonvrån faktiskt. Älskar bara mixen av halvstel teatrisk show, dunkande housemusik, små klänningar mixat med stora platåbumlingar och politisk manifestation mitt i allt. Kul att de bytte låt in i halva Jane Doe dessutom. Inget slår en sådan show.


http://www.ingenillegal.org/

Jag orkar inte fler anorexiamodeller

Fick hem månadens Damernas Värld (mammas favorittidning) på posten idag och blev arg. Jag förstår verkligen inte varför tidningarna vägrar fatta: anorektiska modeller är inte cool. Förutom att detta omslag ger mig ett enormt oseriöst intryck och får mig att omedelbart stämpla hela tidningsblaskan som ren skit, så tycker jag inte att det är ett dugg moraliskt. Det är så jävla dumt i huvudet alltihop. Vi klagar och klagar och klagar på detta osunda skönhetsideal som medierna sänder ut, men ingenting händer - ingenting alls! Inget.

Vad är det dessa tidningsredaktioner inte förstår? Känner de verkligen sig smarta och nytänkande när de fortsätter att uppmuntra till anorexia på sina nedrans omslag, trots all kritik som de säkerligen får? Jag som trodde att plus size- models eller vad de nu kallas, äntligen var det nya snygga. Inte för att plusmodeller är så mycket tjockare än anorexiamodeller, jag förstår inte varför man ens benämner dem med "plus", men det är i alla fall ett litet framsteg som modebranschen gjort - trodde jag. Damernas Värld verkar ju inte ha fattat grejen i alla fall, nej, de vill helst ha svältande tjejer på sina framsidor. Jag antar att de får sin bekräftelse genom pengarna. En sak har de fattat i alla fall: sjuka ideal säljer. Av någon märklig anledning är det så, och jag slutar aldrig undra varför. Sluta prenumerera på sånt skräp mamma. Skärpning Damernas.


FOTOGRAPHICAL


Våga kritisera gud - religion är politik

Vi lever i ett moderniserat samhälle där vetenskapen om jordens och livets uppkomst är under ständig utveckling. Trots detta finns det fortfarande många krista svenskar som har en starkt tro på Gud, Jesus och Bibeln. Att kristendomen spelar en stor roll för många är ett problem. Att människor följer religiösa dogmer ser jag med oro på. Självklart behöver människan en inre kompass och det är just därför man bör säga nej till religiösa skrifter som yttre vägledare i livet. 

Det finns vetenskapliga bevis på jordens skapelse, evolutionen och dess mekanismer, men det finns inga bevis som tyder på att det skulle vara någon gud som gett upphov till allt. Visst, universum är fantastisk och stort - men det är inte längre obegripligt. Jag kan förstå att man förr i tiden behövde något som kunde förklara livet eller ge tröst åt människor, men vi måste låta sekulariseringen och förnuftet ta över nu. Tröst, vägledning, ro och svar på livets frågor kan man få utan att vara troende. Humanismen är till exempel en alternativ formulering av vad det innebär att vara människa. Godhet och moral har människan inom sig även utan religion. Humanismen är ett bra sätt att vara en god människa och samtidigt frigöra sig från religiösa dogmer. Drivkraften finns i faktumet att naturen utrustat oss med moral, kärlek och känslor - de fungerar som överlevnadsinstinkter, vilket är fullkomligt biologiskt rationellt. Man behöver inte tro på gud för att vara god och tillfreds. 

"Man behöver inte tro på gud 
för att vara god och tillfreds"



Vi är rationella varelser och har därför inga anledningar på att miraklen som beskrivs i Bibeln verkligen skedde. Däremot är Bibeln en litterär berättelse som kan ha en metaforisk kraft, vilken kan anses fantastiskt betydelsefull i litterär mening. Bibeln är en av många historiska, klassiska verk inom litteraturen. Så det är klart att gud finns - som litterär gestalt. Gud existerar precis på samma sätt som Harry Potter eller Frodo Bagger existerar. Han som gestaltad karaktär kan både inspirera, men tyvärr även leda till att människor drar fel slutsatser.

Att Jesus var en god människa betvivlar jag inte, men att han gick på vatten, helade sjuka och uppstod ifrån de döda är påståenden som det inte finns någon anledning att bokstavstro, eftersom att det går emot all vår kunskap om hur naturens lagar fungerar. Vatten kan man omöjligt gå på, magiska helningskrafter finns inte och livet är inte evigt. På så vis är det extremt irrationellt att tolka Bibeln bokstavligen. Det finns inga bevis och kommer antagligen aldrig att komma några bevis på guds existens, så varför inte gå på det vi faktiskt vet och kan bevisa? Varför inte bara förlita sig till vetenskapen och förnuftet, tills den där Gud visar sitt sanna ansikte? 

"Gud existerar på samma sätt som 
Harry Potter eller Frodo Bagger
"


Många menar att kristendomen tillfört människor ett gott budskap som skapat ordning och moral i samhället. Om man studerar idéhistorian inser man att tankar rörande etik och moral, som empati och broderlig kärlek, uppstod i mycket tidigare än kristendomens budskap - redan i antikens Grekland filosofiska system. Antika filosofer kom med uttrycket "behandla andra som du själv vill bli behandlad" - en variant på kristendomens gyllene regel skulle man kunna säga. 

Egentligen kan Bibeln vara ganska omoralisk som rättesnöre. Det är bara att öppna gamla testamentet, så ser vi en gud som uppmanar människor till folkmord, etisk rensning, våldtäkt av kvinnor och hedersmord. I nya testamentet möter vi betydligt trevligare figurer, men vad var det som hände egentligen? Ångrade gud plötsligt att han dödat i princip alla världens människor i en syndaflod och bestämde sig för att vara snäll istället? Det verkar mer som att några fiffiga individer kom på en bättre idé och skrev ett nytt testamente. 

Och hur gör vi med teodicéproblemet? Om gud trots allt är god och allsmäktig, varför utsätter han sitt folk för så hemska saker? "Gud låter människan ansvara över sig själv" brukar många förklara problemet med. Ok, för det första: hur kan det då löna sig att be till gud, om han ändå inte har makten att besvara bönerna och forma människans öde? För det andra: hur förklarar troende de naturkatastrofer som sker helt opåverkat av människan - till exempel tzunamin som ryckte barn ifrån föräldrars armar med in i döden? I så fall är gud antingen rakt igenom ond, eller så har han helt enkelt inga krafter. Vad finns det för mening med att dyrka en maktlös gud? 



"För att människor ska kunna samexistera i en 
mångkultur krävs ett sekulariserat samhälle"


Tittar man tillbaka på historien inser man hur kyrkan länge utnyttjat sin makt genom att sälja avlatsbrev, snacka om djävulen och avrätta folk. Kyrkan har helt enkelt anspelat på att väcka rädsla hos människor. För att inte tala om de krig, diktaturer och fundamentalistiska rörelser som skapats på grund av religion. Religionen som ska representera trygghet och godhet har istället utvecklats till rädsla, skuld, vanmakt, hat och missförstånd. För att människor ska kunna samexistera i en mångkultur krävs ett sekulariserat samhälle - alltså ett samhälle som inte inkluderar någon gud, som är neutralt ordnat och oberoende av religion.

Det finns miljoner frågor som berör gud, livet och religion, men i slutändan kan vi endast vända oss till oss själva och vårt eget förnuftiga tänkande. Godheten, gemenskapen och moralen finns inom människan oberoende av religion, därför är argumentet om att folkbehöver en gud för att må bra inget som stämmer. Trygghet och kärlek finner man i livet och i andra människor, inte i någonting som man aldrig ens kommer att få bevisat för sig. Så sluta grubbla över gud, Bibeln och helvetet och gör någonting vettigt istället - börja leva. Ta vara på det liv du har här och nu, för livet är inte evigt.


Den bortglömda bröstdiskrimineringen

 

Önskar att jag kunde bojkotta min BH. Att gå bar under toppen är både snyggt, coolt och behagligt, så tycker jag. Jag behöver ingen BH, mina bröst är ju så små! Dessutom tycker jag att det är allmänt obekvämt. Problemet är att jag inte törs leva som jag lär. Varje gång jag kör BH-fri dag har jag nämligen en konstant känsla av att jag borde skyla mig, folk tycker ju att det är så märkligt med toppiga tuttar och putande bröstvårtor nu för tiden. Varje gång jag låter brösten vara fria innanför tröjan ska alla hela tiden titta, och även om de ibland inte gör det, så känner jag mig ändå så himla naken och illa till mods, nästan lite snuskig faktiskt - på grund av ett par tuttar!

 



Det finns en norm om att kvinnans bröst bör täckas, stöttas och slätas ut - inga konturer eller hängigheter ska avslöjas. BH:ns uppgift avnaturalisera och förfina brösten så att de blir sådär perfekta och plastiga som samhället vill ha dem. Det är en sak om man har D-kupa och verkligen behöver stödet, men att alla kvinnor ska tvingas ha BH, kuporna stora som små (ja, 65AA finns att köpa) - i alla åldrar tretton som fyrtiotvå - är
bara märkligt.

Till skillnad från mäns bröst får kvinnotuttar absolut inte synas i offentligheten. För några år sedan blev två kvinnor ombedda att lämna ett svenskt badhus på grund av att de badade utan bikinitoppar. Incidenten anmäldes som könsdiskriminering till jämställdhetsombudsmannen, men till och med de skyllde på att det finns skillnader mellan kvinnors och mäns kroppar. Jaha, och? En kvinna utan bikinitop räknas som halvt naken medan en man med bara badbyxor betraktas som fullt påklädd. Vad är det med kvinnans bröst som är så fel? Tycker man att de är äckliga och ohygieniska - eller tvärt om - alldeles för sexuellt attraherande och utmanande för att män ska behöva stå ut med att se dem? Ska bikiniöverdelen fungera som någon sorts västerländsk burka eller?

Vad är det här egentligen? Att kvinnor täcker brösten är en sådan självklarhet i samhället att nästan ingen ifrågasätter det - inte ens de hårdaste jämställdhetsförespråkare. Varför får män visa brösten men inte kvinnor? Tuttar är ju faktiskt inte ohygieniska - de flesta bröstvårtor läcker inte bröstmölk. Varför klagas det på alla sexistiska skönhetsideal utom ett? Naturliga kvinnobröst är allmänt hånade men inte en jävel protesterar. Varför bojkottar vi inte BH:n någon gång? Kom igen, DET ÄR JU BARA BRÖST!



Britney skäms inte över sina bröst i alla fall.


Modekvinnornas frigörelsekamp



Under 1920-talet hände någonting med kvinnomodet. Damkläderna hade länge varit långa, täckande, tajt figursydda och obekväma. Korsetten hade varit standard sedan medeltiden, men nu bojkottades den äntligen. Under 20-talet skedde en minst sagt revolutionerande förändring av det kvinnliga skönhetsidealet - nämligen ett förmanligande.

I flera hundra år hade kvinnan tampats med det päronformade kroppsidealet - minimidja och superhöfter var målet med den kroppskvävande korsetten. Men på 20-talet tog modet ett steg in i den moderna världen. Inte nog med att kvinnan befriades från sin korsett - hon började dessutom bära byxor, klippa pojkfrisyr och röka cigaretter - sådant som länge ansetts vara manliga företeelser. En pojkflicka föddes.

Dambyxan var ännu inte vanlig, men förekom definitivt numera. Särskilt inom sporten då fler och fler kvinnor började ägna sig åt fysisk aktivitet och var i behov av smidiga kläder. Hela modet influerades väldigt mycket av sport under denna tid, att sporta var en fritidsaktivitet som allt fler människor intresserades av. 


Att en kvinna kunde ha kortklippt frisyr kom tidigare inte på frågan - nu skulle hon kapa av håret. Aldrig i historien hade detta varit på modet förut, under 20-talet var det inget annat som gällde.

Förutom att kläderna hade mycket raka linjer och inte direkt avslöjade några feminina former så handlade det nya idealutseendet om att se frisk, solbrun och stark ut, till skillnad från 1800-talets idé om att kvinnan skulle se blek, svag och nästan lite sjuklig ut. Att vara lätt solbrun betydde inte längre att man var fattig och behövde jobba på fält - tvärt om - det visade att man hade råd att åka på solsemester lite då och då (badkulturen hade nämligen tagit fart), samtidigt som man såg sund och välmående ut.

Det är enkelt att se sambandet mellan kvinnans förändrade ställning i samhället och det reformerade modet under 20-talet. 1921 var till exempel året då kvinnan hade möjlighet att rösta riksdagsvalet för första gången i Sveriges historia, innan dess sågs hon som omyndig och underlägsen mannen. Under första världskriget tvingades Europas kvinnor ut i arbete för att tillfälligt ersätta männen, men efter kriget valde många att stanna kvar i arbetslivet istället för att återgå till att vara hemmafruar - särskilt unga kvinnor. De framgångsrika karriärkvinnorna blev allt fler och även detta påverkade modet. Nu när kvinnan jobbade hela dagarna kunde hon inte gå klädd i obekväma eller osmidiga plagg och detta faktum anpassade sig modeskaparna sig till genom att skapa kläder som var luftigare, skönare och lättare att röra sig i.

En självständig kvinnoförebild inom modebranschen var Coco Chanel, som skapade ett eget klädmärke och designade mer maskulina, kontorsinspirerade dräkter för kvinnor. Kläderna var tåliga, enkla och bekväma. Coco var en kvinna som gick från att vara en medelklassens varitéartist till att grunda ett eget imperium bli en av världens mest framgångsrika modeskapare - en riktig kämpe med tanke på sin fortfarande ojämställda samtid. 1921 gav hon även ut parfymen Chanel No. 5, som blev en av världens mest välkända parfymer.

Det nya modets milda androgynitet hyllades dock inte av alla. Mycket kritik kom från konservativt håll, många var skeptiska till det förmanligade modet och ville återgå till romantikens ideal om kvinnan som en skör, nätt och "klassiskt feminin" varelse. Män var generellt inte överförtjusta i att kvinnorna skulle "bli män", många var säkerligen skrämda av att kvinnorna "försökte inkräkta" på deras banor, det var främmande för dem. Detta kan ha lett till att männen försökte hitta nya sätt att definiera och uttrycka sin manlighet på, till exempel genom känslokallhet. 1800-talets män var romantiska känslovarelser, men nu tog manlighetsidealet på något vis en ny riktning. Den emotionella attityden förvandlades till ett mer nonchalant och bekymmerslöst uttryck.


Fult är snyggt

Det finns en förkärlek till fulsnygga saker bland samhällets modefreaks. Sådant som vi 2006 tycke var urfult och trashigt är idag hur fashion som helst. Här listar jag 16 av de mest moderiktiga och charmiga fulsnyggheter.

Pojkvänskalsonger. Så mycket skönare än tajta spetstanga-trosor, och inte alls fel (så länge de är rena och inte luktar pungsvett).

Buffalosneakers eller platåconverse.
Jag har aldrig gillat konstiga kombinationer mellan klassiska sneakers och klackar, men med en fet platå blir det faktiskt otroligt 90-talstufft.

Glittriga gympaskor. Jag såg ett par på Scorett i veckan. De var pastellrosa och hade kardborreband. Jag älskade dem motvilligt.

Supermörk utväxt. Jag har alltid gillat en tjock utväxt, men för några år sedan gjorde ingen annan det. Numera är det mer ok - ja folk till och med färgar in utväxter. I like it.

Starka hårfärger. Blått, rosa, grönt, gult, rött, neon, pastell - gärna dip dye! Färgsprakande regnbågs-hår är det som gäller. Livar det inte upp tillvaron lite?




Kamouflagemönstrat. Fick whiskey tango (white trash)- stämpeln för längesedan, men bär man det på rätt sätt, i kombination med rätt saker, kan det numera bli - inte fashionabelt kanske - men jävligt coolt i alla fall.

Grådaskig munkjacka. För stor dessutom. Skitsnyggt!

"Sunkiga" flanellskjortor. Att se ut som en fattig bondräng är också coolt. Helst ska den vara i ett grovt material och några storlekar för stor.

Cirkelformade brillor.
Något jag tidigare tyckt varit lite för Harry Potter-nördigt för att vara fräckt. Nu tycker jag inte att man kan ha mer nice glasögonform.

Blått läppstift. Konstiga läppstiftfärger är inte längre bara till för små emotjejer - nope, nu är det high fashion! Synd bara att jag är för blyg för att bära det.

Vita bomullstrosor. Traditionell modell (alltså varken boxer, hipster eller stringisar). Gärna i kombination med ett litet linne, ett par för stora raggsockar och en ciggpaus i fönsterkarmen.

Bortslitet nagellack. Helst ska det vara svart och bortslitet i samband med gitarrspelande eller snickrande.

Avbitna naglar. Jajemen, släng ditt Stopp & Väx, nagelsaxen, filen och bit av istället för det ser mycket coolare ut.

Heshet. Mycket sexigt. Kvittar hur man fixar den: förkylning, konsertskrik, fyllesjungande eller whiskey + cigg.

För stora jackor.
Liten tjej i stor jacka är så snyggt. Bästa oversize- jackorna hittar man på second hand, oftast billigt dessutom.

Polotröja. I alla möjliga färger! Eller i svart om man vill köra på litteraturkritiker- looken.

















Favoritmusik - mina superfemmor i vår

1. Rebecca & Fiona. Herregud som dessa brudar äger ut den manliga house-DJ-massan. I Love You, Man när typ tvåtusenelvas bästa svenska album, jag skojar inte. Ju mer jag lyssnar desto mer faller jag för vart enda liten låt på den där skivan. Många låtar utanför albumet, typ Luminary Ones och Turn it Down (Kaskade) är ju också asfeta. Dessutom har de ju världens snyggaste klädstil.
Lyssna på:
Dance, Giliap och Hard.


2. Laura Marling. Den bästa kvinnliga artisten i England som jag känner till. Hennes låttexter är briljanta och musikaliska förmåga oerhört utvecklad med tanke på hennes unga ålder. Genre? Engelsk singer songwriter-folk med inslag av jazz och rock skulle man väl kunna säga. Riktigt cool kvinna. Lyssna på: The Beast, Salinas och Sophia.

3. Johnny Flynn. Laura Marlings manliga motsvarighet skulle man kunna säga, fast med mer stråkinstrument i låtarna, gärna toner som skär sig lite. Mycket njutbart. Lyssna på: Brown Trout Blues, Eyless in Holloway och Wayne Rooney.

4. Ladytron. Kvinnlig synt-elektropop i stil med La Roux, fast mindre kommersiellt. Lyssna på: Blue Jeans, Seventeen och Ace of Hz.



5. Crystal Castles. Mörk, destruktiv electronica som skänker en underbart mardrömsliknande känsla till lyssnaren. Ett förtrollande oljud helt enkelt. Oerhört fett. Lyssna på: Baptism, Crimewave och 1991.




Bäst på TV för tillfället


Ringer - TV11. Gossip Girl möter CSI. Glamour möter våld. Sarah Michelle Gellar möter sin identiska tvillingsyster. Lögner, spänning, relationer och cliffhangers - Ringer har allt som en njutbar TV-serie ska ha.

Desperate Housewives
- Kanal 5. Även om denna serie inte längre är lika bra som den var när man var femton bast så går den inte att sluta titta på. Jag vet inte om jag har blivit äldre och fått högre krav eller om serien faktiskt försämrats, men på något vis så är Desperate Housewives ändå en serie som inte går att förråda. Jag tror att det måste vila en förbannelse över Wisteria Lane.

Karatefylla - TV6. Shit vad jag älskar svenskarnas nya humor. Den är så utflippad, barnslig och fullkomligt underbar. Karatefylla är sjuk i huvudet och om den inte får dig att skratta så är du väldigt tråkig.



Den sista dokusåpan
- TV3. Skådespeleriet är medvetet urdåligt och jag älskar det. Även om en del "skådisar" är så dåliga att de knappt klarar av detta medvetet dåliga skådespeleri så är det ett underbart koncept. Det SKA liksom vara B. Fjantigheten blir på något vis genial. Jag skulle vilja dra paralleller till Scary Movie då jag ser många likheter; både i det ironiska skådespeleriet men även i den utflippade kombinationen av skräck och humor. Att dessutom driva med hela dokusåpa-konceptet tycker jag är skitsmart. Himla kul program helt enkelt.

Buffy the Vampireslayer - TV11. Sarah Michelle Gellar igen. Prisa alla kanaler som visar Buffy på eftermiddagarna alltså. Detta är ju en fantastisk kultserie som ingen får ha missat. Hela min barndom har jag dyrkat Buffy the Vampireslayer och aldrig tänker jag sluta.

Grey's Anatomy - Kanal 5. Vad ska man säga? Jag gråter ungefär två gånger per avsnitt.

Real Housewives of Beverly Hills
- Denna dokusåpa är så meningslös att den faktiskt är sevärd. Förhoppningsvis kan den ge omvärlden en uppfattning om hur dumma i huvudet och inskränkta vissa amerikanska överklasskärringar är. "Patetiskt underhållande" är kanske ett passande uttryck.


5 moderna rysare alla skräckälskare bör se

1. Paranormal Acticity (2007). Det har varit heta diskussioner kring om denna, eller snarare dessa, filmer är sevärda skräckfilmer. Jag tycker absolut det. Amatörfilmad skräck har blivit en helt egen genre och enligt mig själv är det här snäppet läskigare än The Blair Witch Project.

2. REC (2007). Amatörfilmat igen. Fast den här gången är det zombies istället för spökdemoner. Och så talas det spanska också. Mycket otäckt för att vara zombiefilm måste jag säga. Dawn of the dead och 28 dagar senare är helt andra grejer, REC är någonting för sig. Och slutscenen är inte nådig...

3. Barnhemmet (2007). När en skräckfilm är vara spännande, gripande, genomtänkt och otroligt obehaglig på samma gång - då är den som bäst. Liksom REC är denna film också på spanska, men fler likheter än så hittar man inte. Barnhemmet är en skräckfilm som passar alla filmälskare generellt.


4. Signs (2002). Ailienfilm när den är som mest hårresande. The Fourth Kind är visserligen också mycket obehaglig, men om man förväntar sig att verkligen SE utomjordingarna så är det Signs man ska titta på.

5. Frágiles (2005). Eller Från andra sidan som den svenska titeln lyder. Jag trodde att bra skräckfilm i barnsjukhusmiljö var en utopi. En sådan idé som låter grym i teorin men inte blir lika kul i praktiken. Well, jag hade fel. Frágiles var min näst första skräckfilm efter The Shining och snacka om att jag blev skraj.






Bäst just nu

1. Carrie gör comeback. The Carrie Diaries - boken om Carrie Bradshaws liv innan Sex and the city - håller nu på att filmatiseras. Jag längtar i alla fall.

2. Ringer. TV-serien Ringer med före detta Buffy, Sarah Michelle Gellar, i huvudrollen går på TV11 varje torsdag klockan åtta. Serien är lite som en blandning mellan Gossip Girl och CSI: helt fantastiskt spännande.

3. Jeffrey Campbells Platform Boots. Har det någonsin funnits ett snyggare sko-mode? Jag tror inte det. Det finns knappt ord för hur mycket jag älskar platåskor!

4. Hultsfreds bandbokningar. Mumford & Sons, The XX, Slash, Noah & the Whale, The Kooks och Marina & the Diamonds. En fråga: HAR JAG DÖTT OCH KOMMIT TILL HIMLEN? Synd bara att Rebecca & Fiona + Crystal Castles ska till S!esta och Emmaboda istället. Vore verkligen ultimat om alla kunde samlas på samma ställe.

5. Nöjesguiden. Jag älskar tidningar i pappersform. Jag älskar kultur och nöje. Jag älskar politik. Jag älskar krönikor. Jag älskar Nöjesguiden. Det är nog min nya favorittidning. Sedan gillar jag Rodeo.net också, men det är en annan sak.


Om du heter Ahmed, var god byt namn

KRÖNIKA När jag i somras extraknäckte som telefonförsäljare på försäljningsföretaget Online i Lund fick jag reda på någonting som jag då inte funderade så mycket över. Det är inte förrän nu, åtta månader senare, som jag kommit till insikt om hur förfärligt det som försegår på Online är.

De flesta personer som sommarjobbade som telefonförsäljare på samma avdelning som jag på Online, var någonstans mellan 16-19 år gamla. Själv var jag 17. Majoriteten av de anställda var alltså ungdomar. Så vitt jag vet är det fortfarande så.

Det var en helt vanlig dag på jobbet. Med min övertrevliga marknadsföringsröst och finslipade försäljningsmall hade jag lyckats sälja några burkar vitamintabletter till gamla damer som ville bli brunare i solen. Det var dags för en femtonminuters-rast och när jag gick ut från mitt rum stötte jag på en gammal klasskompis till mig. Jag blev glatt överraskad. Efter att ha snackat en stund om hur vi hamnade på Online kom vi in på det där med namn, och han berättade att personalen bett honom byta försäljarnamn. De hade rekommenderat honom att i försäljningssyfte presentera sig med ett svenskt namn, hans eget var nämligen turkiskt.

"Alla blattar måste kalla sig för svenska namn när de säljer, annars vill inte folk köpa" - detta förklarade min före detta klasskamrat. Han verkade inte ha några problem med att byta identitet när han satt i telefon, men jag började ändå fundera över om det var en bra grej.

En stund senare snackade jag med mina andra arbetskompisar om saken, och de bekräftade att det stämde. I princip alla anställda tjejer och killar med utländska namn uppmuntrades av cheferna att byta till ett svenskt namn istället. Märkligt, tänkte jag. Fast ingen annan verkade tycka att det var speciellt konstigt. De förstod att telefonförsäljaren ville ha ett annat namn när hon eller han sålde. Folk litar ju inte på blattar, med ett utländskt namn får de ingenting sålt, så med tanke på fördomarna är det bättre att kalla sig något annat - det menade mina arbetskamrater.

Jag fattar grejen - företaget vill tjäna pengar och svenska ungar säljer bättre för landet är fyllt av fördomsfulla gamlingar som omedelbart blir skeptiska om en telefonförsäljare heter Muhammed - tänk om han är en bedragare? Alla vet ju att invandrare oftast är kriminella...

Nej, riktigt så är det ju inte. För det första vill jag poängtera att oavsett huruvida det stämmer att försäljare med invandrarnamn inte säljer lika bra eller inte, så tycker jag att det är katastrofalt oansvarigt av ett stort företag som Online att diskriminera unga människor på det viset. Detta företag livnär sig på desperata sextonåringar som gör allt för att tjäna ihop sina sommarpengar. De verkar inte ha förstått att dessa tonåringar inte är färdiga vuxna och fortfarande påverkas otroligt mycket av omgivningens krav. Att uppmuntra unga killar och tjejer till att byta ut sina utländska namn för att tjäna pengar är samma sak som att säga: "du är invandrare, se till att bli svensk innan du får sparken". Som om det vore någonting fel med att vara invandrare!

Online sänder ut helt fel signaler till sina unga anställda. Detta är inget annat än diskriminering och jag tror inte att jag tar i när jag kallar det för vardagsrasism. Det spear ingen roll om Online säljer mer skit när deras anställda byter till svenska namn, detta är inte ok! Det är inte rätt, särskilt inte när det gäller så unga människor som kanske har dåligt självförtroende eller inte vet vem de är ännu. Dessa tonåringar formas fortfarande och kan så lätt påverkas av omgivningens uppfattning av dem. Om chefen säger åt sin sextonåriga anställda att byta ut ditt invandrarnamn så sänder han ut signalen att du inte är perfekt som du är. Det kan sluta med att den här personen får komplex för sin invandrarbakgrund, något som kan påverka personen hela livet.

Man kan fundera över vilka signaler man sänder ut till "kunderna" där hemma, de som sitter och svarar i telefonerna - man sänder ju inte ut några signaler alls. Eftersom att det aldrig är någon Ahmed som ringer, så är det inget folk kommer vänja sig vid. Först när dessa ungdomar faktiskt får använda sina riktiga namn kan dessa fördomar som Online-människorna snackar om, försvinna. Om man istället för att lyfta fram invandrare, trycker undan dem som om deras namn vore en skam, ökar bara rasismen och fördomarna. Jag säger bara en sak: skit i försäljningssyftet, för jämlikheten, antirasismen och ungas självförtroende är långt mycket viktigare än att en gammal tant i Vellinge köper mirakel-vitaminer för 59 kronor + porto. Fy på er Online!




Att uppmana sina anställda att byta namn till någonting svenskare är att passera en gräns.


Samhällets hatkärlek till skönhetsidealet

SKÖNHETSIDEAL Det finns en stark dubbelmoral i dagens sociala medier. Ena veckan skriver tjejtidningarna sensmoraliska reportage om anorexi, bulimi och samhällets sjuka smalideal. Andra veckan säger rubrikerna på framsidan någonting i stil med ”Bli smal till sommaren – 5 dieter som funkar”, ”Bästa metoderna för att rasa i vikt” eller ”Få en snygg kropp till bikinisäsongen”. De allvarsamma reportagen om hur hemskt det är med ätstörningar tappar helt och hållet trovärdigheten när nästa veckas heta ämne indirekt uppmuntrar till det.

Jag tror att jag börjar förstå dagens journalistik – den handlar inte om något annat än att tillfredsställa läsaren, inte för att den ens gör det, men det finns så många tidningar som bara skriver ren, innehållslös smörja. Smörja som tyvärr väcker intresse hos många unga och inte bidrar till annat än okunskap och trångsynthet. För att inte tala om vilken självförtroendetjuv den kan vara mot den utseendefixerade generationens tonåringar. Problemet är att journalisterna skriver denna skit av en anledning – vi är så många som lockas av den. Frågan är: varför? Finner vi verkligen njutning i att läsa om den senaste bantningsmetoden som alla bara måste prova? Mår vi verkligen bättre av att ständigt prackas på med skönhetsspecialer som ska lära oss hur vi kan bli vackra och utseendemässigt dugliga? Nog inte, nä. Men varför fortsätter vi då lockas av dessa rubriker och läsa reportagen?

Det finns ett stort frågetecken i vår hatkärlek till utseendefixeringen. Samtidigt som vi hatar och kritiserar den, finns den inom oss som någonting fundamentalt. Den plågar och driver oss på samma gång. Driver oss till vansinne och otillräcklighetskänslor. Hur kan någonting så ångestladdat ändå tilltala oss?



Det finns en strävan, en längtan – en ångest inom oss att bli vackra. Vi har blivit så påverkade av omvärldens ideal att kraven utifrån krälat sig in på insidan och sugit fast sig som en smäck i benmärgen på oss. Kravet, målet, viljan och längtan att se bra ut har blivit en del av oss – vi är hjärntvättade och kan inte längre rå för det. Vi är däremot fullt medvetna om hur fel det är och skriver gärna arga krönikor om det – gör vi det av moraliska principer? Vi älskar att kasta paj på dom som är besatta av sitt utseende. Vi tycker att det är sjukt fel och himla synd. Men när det kommer till oss själva – är inte vi precis likadana?

Det där med utseende är svårt. Hur utseendefixerad får man vara egentligen? Var går gränsen? Är det när man sminkar sig eller använder blekande tandkräm? När man plattar håret eller har högklackat? Eller är det snarare när man själv börjar känna sig pressad och få ångest? När ens självkänsla börjar brytas ner och man stoppar fingrarna i halsen efter tårtkalaset? Det måste ju finnas någon sorts balans. Det är klart att man ska få bära läppstift och fixa frisyren. Det är klart att man ska få vara smal. Men det finns en överdriven och närmast sjuklig skönhetshets i journalistiken, TV-serierna, reklamen och samhället i största allmänhet. Det är en balansgång mellan skönhet som ett lättsamt intresse och skönhet som ett standardiserat samhällskrav som får människor att må skit. Skönhet som intresse innehåller dock en hel del problematik i sig – reportaget om håruppsättningar får ju inte locka mer än reportaget om kvinnoförtrycket i mellanöstern. Det vore synd om smink, hår och mode var de svenska ungdomarnas största passion, medan Irans regering avrättar homosexuella på löpande band. Jag menar bara att det är viktigt att unga engagerar sig i sånt som verkligen är viktigt, eller åtminstone är medvetna om vad som händer i världen och inte bara uppfylls av allt som har med skönhet att göra. Det är lätt att fastna i den rosaglittriga välfärdsbubblan där 3 kg för mycket kroppsfett är det största problemet. Som sagt, det är en balansgång.

 


RSS 2.0